Régi cikkem, de ismét aktuális!

Pár nappal ezelőtt vendégségben voltunk egy kedves Barátunknál, ahol 2 gyermek nevelődik békében –szeretetben.

Régi cikkem, de ismét aktuális!

Pár nappal ezelőtt vendégségben voltunk egy kedves Barátunknál, ahol 2 gyermek nevelődik békében –szeretetben. Az anyuka, mindig sportolt, kényesen odafigyelt az alakjára, a szüléseknél nem szedett fel irgalmatlan sok súlyt, csak pont annyit, amennyi kellett, ahhoz, hogy egészséges fiúkat hozzon a világra. A gyerekek természetes úton fogantak és a szülés is a természet csodálatos teremtésével, normál szüléssel 9. hónapra érkeztek.

Barátainknak meglepetésként, mert tudtam, hogy érdekli őket, vittem a könyvemből, amiben a szülés utáni has gyakorlatokról, korrekciókról is írok. Lelkesen forgatta, majd kis idő elteltével egy „celeb” fotóját mutogatta nekem a facebookon, aki bomba formában fotózza magát egy hónappal a szülés után. Nézd? Szerinted ez normális? „Én a kisebbiket 6 hónapja szültem, és a hasam sose lesz ilyen, mint az övé, mondta elkeseredetten.”- teljesen letaglózott a kérdés, főleg az, hogy ennyire befolyásolja a médiában megjelenő, illetve a közösségi oldalakra posztolt fotók. Nem először futok bele ebbe a témába, gondoltam meg ér pár sort, azoknak az anyukáknak a kedvéért, akik magukat értékelik, becsülik le, az ilyen hamis médiafotók alapján és tele lesznek frusztrációkkal, szorongásokkal, pedig nem kellene!

Nekem nincs gyerekem, de olyan szinten benne vagyok a kismamák életében, hogy az elmúlt években 12 terhességet kísértem végig edzésekkel és sokakkal a mai napig együtt dolgozom. Minden szülés és terhesség más és más, hiszen ez egyén függő is, de vannak bizonyos természeti törvények, amik megmásíthatatlanok.

Szögezzük le, hogy a terhesség súlygyarapodással jár, még szép, és teljesen természetes, ha zsírt is szedünk fel. Én nem értek egyet a terhességnél folytatott drasztikus diétáknak (nem orvosi javallatra), pusztán híúsági okokból, mert ennek nem akkor van az ideje. Ez nem azt jelenti, hogy együnk meg mindent és ne figyeljünk oda a táplálkozásunkra, vagy ne mozogjunk, sőt sokkal inkább, hiszen már két ember számára táplálkozunk. Ennek ellenére találjuk meg a mértékletességet, hiszen egy új kis élet növekedik bennünk, akit mi táplálunk, belőlünk, általunk lesz olyan, amilyen.

Azt is kijelenthetjük, hogy a has növekedésével a bőrünk megnyúlik, és igen nagymértékben befolyásolja a genetika is, hogy a bőrünk a szülés után milyen gyorsan tud összehúzódni, vagy egyáltalán képes-e még rá. Más részben persze befolyásolja, hogy 1-2 vagy több baba van, hogy mennyit és milyen tápanyagokat eszünk, az is, hogy a terhesség előtt sportoltunk –e, megerősítettük-e a hasizmokat és nyilván javíthatunk krémekkel is a bőr állagát.
A terhesség utáni regeneráció függ attól is, hogy hogyan szülünk, császárral, vagy természetes úton. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, de most ebbe nem megyek bele és attól is, hogy a hormonháztartás mikor fog tudni visszaállni az optimális helyzetbe.
Nézzük, azt, mi az, amit ti nem láttok, vagy sok esetben nem vesztek figyelembe:

1. A média, és a közösségi oldalak sokszor valótlant állítanak, a „megélhetési celebeknek „mindig a legjobb formájukat kell posztolniuk, nyilván nem fog magáról előnytelen fotót feltenni. Ezekre a képekre higgyétek, el, hogy sokat készülnek, és nem csak ők, hanem velük együtt gyakran egy egész stáb is. Tökéletes frizura, smink, megvilágítás végül a megfelelő ruha, egy jó beállítás, egy kis korrektúra PHOTOSHOP !!! a képeken, még egy kis filter és már is más a néni a képen. Majd mind ezek után az utcán lehet, fel sem ismernénk őket! Pár nappal ezelőtt véletlenül összefutottam egy közkedvelt televíziós műsorvezetővel, aki a képernyőn mindig fantasztikusan néz ki, de élőben, amikor megláttam, szó szerint lebénultam, meg kellett volna szólalnom, de nem tudtam a döbbenettől és a csalódottságtól, az arcát egy hatalmas szemüveggel takarta, nem véletlenül. A TV-ben látott ráncmentes, tökéletes üde bőrt, nem valóság nem tudta visszaadni, a napszemüvegen és sminken keresztül is látszottak a fáradtság és az öregedés jelei. Hozzáteszem azt is, hogy ez természetesen nem az ő hibája, a stúdiókban használt erős reflektorok és még erősebb sminkek miatt az arc teljesen simának és fiatalosnak tűnik. Itt szeretném megismételni azt is amit a párom szokott mondani: „Minden embernek, legyen az NŐ vagy FÉRFI tudnia KELL méltósággal megöregedni…”

2. Amióta van lehetőség pénzért szinte mindent megkapni, nem meglepő, ha felreppen a hír, hogy egyes celebek/emberek mire is képesek azért, hogy megpróbálják megőrizni a fiatalos kinézetüket. Pletyka lehet csupán, vagy valóban van valóság alapja? Bizonyára van, hiszen mi is gyakran találkozunk természetellenesen szétoperált emberekkel, színészekkel, politikusokkal.
De térjünk vissza az eredeti témánkhoz, a 37. héttől már nem számít a baba orvosilag koraszülöttnek, bár a tüdő teljes kifejlődése a 39. hétre valósul meg. Valójában a 37-40. hétig a baba csak gyarapodik, nagyobb lesz a kis zsírpárnája a végtagokon, befordul a medenceüregbe és ebben az időszakban van igazából az anyuka hasának nagyságának megnövekedése is és a test zsírraktárainak feltöltése is. Nos, ha viszont a babát, természetesen orvosi javallatra hamarabb kiveszik, az anyuka hasa nem növekszik tovább, nem nyúlik ki rajta a bőr és valószínű kevesebb zsírt fog magára kapni a baba pedig valójában és remélhetőleg egészségesen jön a világra.

3. Egyéb beavatkozások. Persze a legegyszerűbb tagadni, a lapos hasat természetesen vannak azok az istenadta genetikájú, naponta 10 km-t futó, csak zöldlevélen élő anyukák, akik elérik pár hét leforgása alatt, de valljuk be őszintén ennek az esélye csekély, persze mindig vannak kivételek, de nem ez a jellemző és az átlag.
Természetesen már nem is mondom, hogy azért a has plasztika és zsírleszívás simán segít az áhított bomba fotó elkészítésében és az se baj, ha a gyermekünket a babysitter neveli, miközben mi pózolhatunk a kameráknak egy bomba fotóért és 2000like-ért.

Bánkuti Gabi