Enzimterápia, és motiváció Nektek. Hoztam nektek egy igaz történetet. Tanuljatok belőle.

Talán emlékeztek Tündire, aki a Férje meglepetéseként került hozzám konzultációra. Egy ilyen konzultáción a kliens problémáira keresünk megoldást. Nekem a feladatom, a tudásom legjavát beleadva, holisztikusan, komplex formában megoldási stratégiát összerakni, ami beilleszthető a vendég életébe.

Ez a körültekintő munka, alapos feltérképezést igényel, sokszor orvosi segítséggel együtt. 

Tündi emésztési gondokkal került hozzám, ami később kiderült, valójában 14 éve fent áll. Több orvosi kivizsgálás után, kipróbált minden fajta gyógyszert, kezelést, diétát, de nem vezetett eredményre. Ennyi idő alatt már az ember elveszti a reményt és feladja. 

Valahol ő is, elfogadta azt, hogy az ételektől puffad, hasmenése, hányingere van, így kerülte ezeket az ételeket és elfogadta azt, hogy ő már nem fog lefogyni, ráadásul folyamatosan fáradtnak érzi magát.

 Itt megjegyzem elment ételallergia tesztre is, de semmit nem találtak, így érthetetlen volt számára, hogy számos ételtől rosszul van. 

Amikor leültünk beszélgetni, célzott kérdéseket tettem fel. Tudtam, hogy a probléma okát sokkal korábbra kell datálni és azt is, hogy az emésztő szervrendszerének működése nem jó. Valahol, valami elromlott. Ahogy beszélgettünk kiderült, hogy 14 évvel ezelőtt szédüléssel került kórházba. Gyakorlatilag egy évig kezelték, vizsgálatokról-vizsgálatokra küldték a probléma okát nem találták meg, de rengeteg gyógyszert, antibiotikumot, szteroidot kapott, ami nem tűnt el nyomtalanul a szervezetből. Majd egy év múlva elmúltak a tünetek, hogy mi okozta már nem tudjuk meg és azt sem, hogy mi mulasztotta el. 

Az viszont kiderült, hogy azóta vannak problémái. Tehát innen kell kiindulnom. 

Életmód szakértő-terapeutaként számos terápiát megtanultam, alkalmaztam, mi nem használunk gyógyszereket, hanem természetes eszközökkel reagáltatjuk a szervezetet az öngyógyító mechanizmusokra. Hiszen a szervezet öngyógyító!

Tündi esetében áttekintve a bioritmusát, életét, táplálkozását, azaz az életmódját egy enzimterápiával összekötött méregtelenítést javasoltam. Összeállítottuk neki az első 2 hét táplálkozását, illetve az utána lévő étkezési stratégiát. 

Amit alkalmaztam: enzimterápia, enzimpótlás, méregtelenítés gyógynövényekkel (epe, máj, vese, tüdő tisztítás), húsmentes étkezés, allergén élelmiszerek kizárása, vitaminok, nyomelemek pótlása, fermentált élelmiszerek alkalmazása és hozzá stresszoldás, nyiroktisztítás, köpölyözés, hideg-meleg váltott fürdő, relfexológia és sport. 

Az enzimterápiáról csak egy pár mondatban: 

Az enzimek egyszerű vagy összetett fehérjemolekulák. Minden élő sejtben és minden testi folyamatnál megtalálhatjuk őket. Az enzimek, ha biológiai szempontból elhasználódnak, pótolni kell őket. Az enzimek termelődése egy adott életre nézve véges. Ha kimerítjük az enzimtermelő képességünket, akkor az enzimek már nem tudják ellátni a feladatukat az anyagcserében, és megjelennek a betegségek. 

Enzimkezelést csak szakember segítségével szabad végezni. A terápia során legalább naponta háromszor kell az üres gyomorba enzimeket juttatni, s a kezelés addig tart, amíg a betegség meg nem szűnik. Bár az enzimkészítmények használata is jót tesz, sokkal jobb, ha az ember természetes formában jut enzimekhez friss gyümölcsökből és friss zöldségekből, amelyek rengeteg enzimet tartalmaznak. Ha valaki rendszeresen fogyaszt nyers növényeket, akkor nincs szüksége enzimkészítmények fogyasztására. Ha az enzimek bejutnak a táplálékokból, ugyanazokat a gyógyhatásokat fejtik ki, mint az enzimkészítmények. Ha a napi étrend legalább fele friss-élő, növényi táplálék, akkor a szervezetünkbe jutó értékes enzimekkel nagyban hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez!


Tündi leírta a tapasztalatait, amit fogadjatok sok szeretettel: 


1.nap: Reggel lelkesen ébredtem, megittam a citromos útifű maghéjas vizem (nem is volt rossz) aztán vártam a reggelim. 19 éve először fordult elő, hogy nem rögtön kávét ittam-már büszke vagyok. Megettem a zöldség reggelim majd kávé MCT olajjal. Nemsokkal később útnak indultunk, a gyomrom elkezdett keservesen fájni-mint amikor nagyon éhes vagy. Elkeseredtem kicsit aztán arra gondoltam nem lesz baj, működni fog a terápia. 15 perccel később meg is szűnt a fajdalom.

Mar 11 óra, sokkal jobban vagyok, mint gondoltam. Nagyon szomjas vagyok, úgyhogy könnyen fog menni a 4-5l folyadék.

Az energiaszint hullámvölgy szerű. Mára nem tudtam időpontot szerezni masszázsra ezért ma lesz hideg/meleg váltott zuhany. Holnap köpölyözés. Edzeni ma azt hiszem nincs energiám. Azért büszke vagyok mert Családommal ma étteremben ettünk és én kibírtam, hogy salátát ettem.

Következő akadály-egy évben egyszer jövünk Magyarországra, amikor éves baráti összejövetel/kerti grillezés van. Ügyesen kibírtam a spenóttal és paradicsommal. Este 10 re kezdtem erezni a puffadást. Valószínű a paradicsomtól, amit nem is engedtél, egy picit itt csaltam.


2.nap : Éhesen ébredtem. Éhgyomorral megittam 3 dl tisztított vizet, majd a citromos útifűmaghéjas vizet és máris sokkal jobban lettem. 30 perccel később nyers zöldség reggelit megettem és megittam a kávém MCT olajjal.  Tudom, hogy a kávét el kell hagynom. 


Úgy érzetem lesz energiám edzeni úgyhogy a nyaralóban csináltam 30 perc Szobafitnesz edzést. Előtte megittam a cukormentes L-carnitin folyadékot, szakadt rólam a víz.

Volt kisebb hasmenés edzés után, de ezt az L-carnitin is okozhatja. Edzés óta folyamatosan izzadok, persze meleg van, de én nagyon jól bírom a meleget, ez meglep. 

Ahogy mondtad, sok folyadékot iszom, szénsavmentes, lehetőleg tisztított vizet. Most ettem fermentált zöldséget, irány a strand. 

Először köpölyözésre mentem-nagyon jó volt, hétfőre jelentkeztem be megint. Ezután ebéd fermentált zöldségeket ettem.

 Nagyon meleg van így nem hoztam magammal szinte semmit. A büfébe rendesek voltak és kaptam főtt zöldséget. Délután éhes voltam nagyon. A strandon lehet kapni gyümölcsöt (igen a sok édesség és sült dolog mellett) de csak barackot és szilvát ettem. Ezeket termeli a néni aki árulja. Tudom ez kis csalás, de nem is ettem sokat csak hogy ne legyek éhes.

Vacsora étterem-főtt zöldség és saláta, öntet nélkül. 

Kicsit felpuffadtam estere de nem olyan fájdalmas, mint ami volt az elmúlt években. Napközben sem puffadok nagyon. Az energia szintem nem is rossz, sokkal jobb mint gondoltam.


3.nap: Nem ébredtem éhesen úgyhogy úgy döntöttem kimegyek kicsit futni-na jó az lehet túlzás, kocogni. Azt hiszem most kezdem el érezni a jótékony hatásait az enzim terápiának. Jobban alszom, nincs fájdalmas puffadás, nem érzem magam mindig éhesnek.

A kocogás jól sikerült-5 km-t, közepes tempóval. Végig egyenletesen magas maradt pulzus, ami azelőtt nem történt meg. Leesett gyakran, amitől rosszul voltam. Az ízületeim sem fájnak annyira, mint általában, jobban bírtam sokkal. Futás után azért volt kis hasmenés. Általában sokat kávézom, most az sem hiányzik.

Az egyetlen negatívum pattanások lettek ma a bőrömön, de emlékszem, hogy mondtad, hogy a méreganyagok a bőrön keresztül is távoznak, szóval ez is jó jel. Jó úton vagyunk. 


4.nap: Kicsit fáradtan ébredtem, pedig jól aludtam. Azért amíg vártam, hogy ihassak kávét fel is ébredtem. Ma reggel futás és hideg meleg váltott zuhany. A szaunához nagyon meleg lesz ma.

Futás előtt és után hasmenés. A hasmenés ma a legrosszabb. Energiám sem sok van ettől függetlenül lefutottam az 5 km. Reggeli után sem voltam jobban, pedig ittam, ettem eleget. A strand fele beugrottunk a boltba gyümölcsért (áfonya, ribizli) de most vettem barackot is. Meg is ettem rögtön egyet és sokkal jobban lettem. Ebedre főtt zöldség (a strandon).

Délután gyümölcs és zöldség, sokkal jobban vagyok, mint reggel.

Nyugodtnak érzem magam, nem hiányzik a sok kávé. 

A legjobb pozitívum: ezelőtt a terápia előtt, ha pisilnem kellett a fajalmás puffadás miatt szinte muszáj volt rögtön mennem. Képzelheted milyen jó volt ez edzés/ spinning óra közben. Reggel elindultam futni, kellett pisilnem már az elején. Semmi gondot nem okozott, egész úton, simán kibírtam hazáig, meg le is nyújtottam.


5.nap: Nagyon jól aludtam, jól ébredtem. Visszatért az energiám. Mostanra mar nagyon megszoktam, hogy nem rögtön kávézom. Ma reggel HIIT - 30 perc. Végig stabilan maradt a pulzus. Az izzadásom változott. Mindig gyorsan kezdek izzadni edzés közben, de soha nem ez a fajta, ahol ömlik rólam a víz. Sosem értettem, hogy lehet annyira izzadni. Most mar tudom. 

Ma volt az első nap, hogy nem kellett rögtön beraknom a kontaktlencsém, az enyém amúgy sem erős, de ha nem használom ébredés után általában megfájdul a fejem. Most kontaktlencse nélkül sétálgattam, fejfájás nélkül.

Köpölyözés is volt délelőtt, nagyon jól esett. 

Hasmenés, kezd elmúlni, ma csak nagyon kicsi volt még korán reggel.

Ma volt a legjobb az energiaszintem egész nap.


6.nap: Energikusan keltem ezért volt erőm 35 perc Szobafitnesz, aztán még 15 perc gumiszalagos gyakorlatok. Hasmenésem ma egyáltalán nem volt. Délutánra kicsit elfáradtam-itt hozzáteszem, hogy készülünk a hazatúra (Angliába) így egész nap mászkálás van. Ettem egy salátát MCT olajjal és vissza is kaptam az energiám. Kisbusszal megyünk haza (mert a férjem műtét után nem repülhet) ezért holnap szüneteltetnem kell a kúrát. Bevásároltam mindenfele 'minden mentes ‘dolgot. Az enzim terápia után is főleg vegetáriánus étrendet fogok követni, tejtermék és lisztes termékek nélkül.


7.nap: hazaút. Hosszú, fárasztó-28 óra a buszban. Muszáj volt ennem es keveset ittam, hogy ne keljen sokat pisilnem. meg is lett az eredménye székletem nem volt egész nap.


8.nap: - ma reggel 11 re értünk haza. Mar reggeltől visszaálltam a tisztító kúrára. Ahogy Angliába értünk mar mentem az áfonyáért a boltba. Egész nap fermentált zöldség és salátát ettem. Kis székletem volt. Próbáltunk pihenni az út után-nem sikerült aludni az úton, borzalmas kényelmetlen volt.


9.nap- Szuper jól keltem, 35 perc Szobafitnesz és meg 20 perc gumiszalagos edzés. Sokkal könnyebb, hogy itthon vagyunk, ma eltudtam kezdeni turmixolni is. Bevallom nem ízlik a zeller, de a zöld turmixba megiszom. Így könnyebb. Ma mérlegeltem kíváncsiságból bár holnap jön meg a menzeszem és ilyenkor nem szoktam mert általában 2-3 kg is több vagyok ilyenkor. 

Ma 2 kg kevesebb voltam, mint szabadság előtt. (mielőtt elkezdtem a tisztító kúrát). Még egy érdekesség -megerősödtek a körmeim. Az utóbbi időkben már nagyon elvoltak gyengülve.


10.nap: - Kezdem nagyon élvezni ezt a tisztító kúrát. Sokkal jobban alszom, jobb az edzés, többet bírok, terhelhetőbb vagyok. Ma reggel 40 perc Szobafitnesz és hosszú nyújtás. 

Nagyon jók a videóid. Ma már picit dolgozom és holnap már órát is tartok. 

Kicsit módosítom a terápiát, zabkorpát beillesztem a súlyzós edzéseim előtt. 

A hasmenés teljesen megszűnt. Az energia szintem szuper. 

Külsőleg a változás a bőröm minőségén látható, többet nem is vártunk, hiszen nem ez volt a cél.  Az volt a cél, hogy megszűnjenek a panaszaim. Az edzésekhez használtam paprika krémet is a tisztító kúra alatt és a narancsbőr kezd eltűnni.

Mivel szabin voltunk az indulásnál nem tudtam centizni, de sebaj azért én jobban érzem magam a bőrömben. Egyszerűbb lesz az új étrend is most már. 


11.nap - Dolgoztam ma, úgyhogy ez az utolsó nap. Munkában mindenki azt mondta fogytam. Ezen felbuzdulva felpróbáltam egy régi farmer nadrágot, ami nem jött rám tavaly óta és most rájött és még kényelmes is volt.


Összegezve nagyon megérte, sokkal jobban érzem magam, a panaszaim megszűntek. 14 éve nem éreztem ennyire jól magam. Sokkal jobban alszom, nem iszom 4/5 kávét naponta és végre nem puffadok, nincs hasmenésem, se fejfájásom, nem fájnak az ízületeim. Okosan és tudatosan étkezem. Erősebb lett a körmöm, szebb lett a bőröm, fogytam és a pulzusom is stabil. 

Zöldség/gyümölcsnapokat ezentúl beiktatok sokkal gyakrabban. Reggelente iszom a citromos vizet és a zöld turmixot délután (azt is megszerettem)


Nagyon szépen köszönöm a segítséged, új ember lettem, visszanyertem önmagamat. 

Mindenkinek csak javasolni tudom. Ne adjátok fel, mindenre van megoldás! Gabi megoldotta az én problémám is. 

Tündi